با بررسی قیمت روز میلگرد می‌توان متوجه ارزشمند بودن این قطعه فولادی که کاربرد بسیاری در ساختمان سازی دارد، شد. از این رو نحوه نگهداری از میلگرد در کارگاه باید به شکلی باشد که در کوتاه مدت و حتی بلند مدت آسیب فیزیکی خاصی به آن‌ها وارد نشود.

در ضمن میلگرد به عنوان شالوده یک ساختمان، باید بدون خوردگی، شکستگی، خم شدگی و … در ساختمان استفاده شود تا ایمنی ساختمان در بلایای طبیعی با چالش مواجه نشود. مهم‌ترین فاکتوری که باید در طول نگهداری از میلگردها به آن توجه نمود، خطراتی است که باعث تغییر شکل میلگرد می‌شوند. از این خطرات می‌توان به رطوبت، تماس با مواد شیمیایی، تحت فشار قرار گرفتن و ضربه خوردن اشاره داشت.

با اینکه امروزه تمامی مهندسین ساختمان‌سازی و پروژه‌های عمرانی، تدابیر لازم جهت نگهداری از میلگرد در کوتاه مدت را رعایت می‌کنند اما مشکل از زمانی آغاز می‌شود که پروژه به تأخیر برخورد کند و میزان زیادی میلگرد در محل پروژه بلاتکلیف بمانند.

در این زمان بهترین پیشنهاد، دپوی این میلگردها در محیط انبار است. انبار پیشرو صنعت با رعایت نکات نگهداری از میلگرد که با استانداردهای جهانی مطابقت دارد؛ میلگردها و دیگر مقاطع فولادی شما را نه تنها در کوتاه مدت، بلکه در بلند مدت، بدون هر گونه آسیب نگهداری می‌کند.

چه خطراتی در محیط کارگاه میلگرد را تهدید می‌کند؟

قبل از اینکه شرایط نگهداری از میلگرد در کارگاه را بررسی کنیم باید ببینیم میلگردهای موجود در کارگاه‌های ساختمان‌سازی و پروژه‌های عمرانی تحت تأثیر چه عواملی دچار آسیب می‌شوند؟

برخورد و تماس با رطوبت

شاید مهم‌ترین عامل خطرآفرین برای میلگرد، تماس با رطوبت است که علت زرد شدن میلگرد نیز محسوب می‌شود. میلگرد از جمله مقاطع فولادی است که در ساختمان‌سازی در بتن دفن می‌شود و ازاین‌رو، لایه سطحی آن در برابر رطوبت مقاوم‌سازی نمی‌شود.

این موضوع قیمت نهایی میلگرد را کاهش می‌دهد اما ریسک نگهداری از آن را نیز افزایش می‌دهد. لایه سطحی میلگرد به هیچ عنوان در برابر عوامل محیطی مخصوصاً رطوبت مقاوم نیست.

به همین دلیل در صورتی که پروژه متوقف شده است و یا ادامه پروژه در فصول پربارش پیش می‌رود، باید فکر اساسی جهت نگهداری از میلگرد در کارگاه و دور نگهداشتن آن‌ها از رطوبت، داشته باشید. نگهداری در محیط سربسته، استفاده از پوشش پلاستیکی، استفاده از رنگ ضدزنگ و … از جمله تدابیری است که می‌توانید اتخاذ نمایید.

برخورد با مواد شیمیایی

از آنجایی که لایه سطحی میلگرد روی اندود نشده است؛ در برابر عوامل شیمیایی نیز حساس خواهد بود. البته اصولاً در کارگاه‌های ساختمان‌سازی، احتمال وجود مواد شیمیایی ناچیز است؛ اما در پروژه‌های عمرانی این احتمال وجود دارد. پس بهتر است مواد شیمیایی را از محل نگهداری از میلگرد در کارگاه دور نگه دارید.

ضربه و تغییر شکل

همان‌طور که می‌دانید بتن به تنهایی ماده‌ای مقاوم در برابر تکان‌های شدید ناشی از زلزله است؛ اما از آنجایی که خطر شکسته شدن بتن زیاد است در ساختار آن از میلگرد استفاده می‌کنند تا در صورت شکستن بتن، میلگردها از تخریب ساختمان پیشگیری کنند.

با اینکه تنها علت شکستن میلگرد، فشارهای بسیار بالا و یا خوردگی و نازک شدن آن‌ها در برابر رطوبت است؛ اما اگر در نگهداری از آن‌ها دقت نکنید، شاهد شکسته شدن این مقاطع نیز خواهید بود.

در صورتی که میلگردها به قدری در مجاورت رطوبت قرار گرفته باشند که خوردگی سطح بسیار زیادی از آن را نابود کرده باشند، میلگردها به راحتی می‌شکنند. عبور وسایل سنگین ترابری از روی میلگردها، در محل کارگاه‌های عمرانی دور از ذهن نیست و از این رو باید آن‌ها را از مسیر این ماشین‌آلات دور نگهدارید.

نکات مهم در نگهداری از میلگرد در کارگاه

تا اینجا تلاش داشتیم شما را با تهدیدات پیش روی شما جهت نگهداری از میلگرد در کارگاه آشنا نماییم اما سازمان نظام مهندسی در این باره ضوابط و شرایطی تعیین نموده است که مهندسی باید در کارگاه رعایت نمایند. از جمله شرایط و ضوابطی که جهت دپوی میلگرد در کارگاه باید به آن توجه داشت به موارد زیر باید اشاره داشت:

رعایت فاصله تا زمین

میلگردها در انبار کارگاه باید به شکلی دپو شوند که حداقل ۱۵ سانتی‌متر با زمین فاصله داشته باشند. این کار با هدف پیشگیری از انتقال رطوبت خاک به میلگردها انجام می‌گیرد.

قرار ندادن میلگرد روی خاک

از طرفی میلگردها نباید با ذرات خاک آمیخته شوند؛ چراکه در صورت وجود خاک در سطح میلگردها، بتن نمی‌تواند به خوبی سطح آن‌ها را پوشش دهد. در صورتی که این معضل برای میلگردها رخ داد، باید آثار خاک و زنگ‌زدگی احتمالی از روی میلگرد زدوده شود.

عدم تماس با نور مستقیم خورشید

یکی از نکاتی که در نگهداری از میلگرد در کارگاه کمتر به آن به آن توجه می‌شود، تماس مستقیم با نور خورشید است. میلگردها باید در محلی انبار شوند که تماس مستقیم با نور خورشید نداشته باشد و یا اگر دما در محیط به قدری بالا باشد که میلگردها داغ شده‌اند، قبل استفاده در فونداسیون ساختمان باید به کمک آب خنک شوند.

دوری از مواد شیمیایی

بهتر است این مقاطع فولادی در محیطی انبار شوند که از برخورد با هر گونه مواد شیمیایی و خورنده دور باشند.

پیشگیری از تماس با رطوبت

میلگردها نباید مستقیماً با رطوبت در تماس باشند. این رطوبت می‌تواند، رطوبت ناشی از هوای شرجی، رطوبت ناشی از برف و باران و یا حتی آب لوله‌هایی که در محل پروژه قرار دارند، باشد. توصیه می‌شود که میلگردها یا در محیط سربسته قرار گیرند که تهویه مناسب دارد و یا در یک پوشش ضد رطوبت پوشانده شوند.

تقسیم‌بندی اصولی میلگردها

درست مانند انبارهای حرفه‌ای، در نگهداری از میلگرد در کارگاه نیز باید میلگردها باید با توجه به ابعاد، قطر و نوع در مکان‌های مجزا نگهداری شوند. گاه خاصیت فیزیکی، مکانیکی و شیمیایی میلگردها به شکلی است که نگهداری از آن‌ها در کنار هم، به یکی از انواع میلگرد آسیب می‌رساند.

بسته‌بندی درست میلگردها

طبق دستورالعمل سازمان نظام مهندسی نگهداری میلگرد با قطر بیشتر از ۱۰ میلی‌متر به صورت کلاف امکان‌پذیر نیست. این در حالی است که میلگردهای قطر ۸ میلی‌متر و کمتر از آن باید به شکل کلاف نگهداری شوند. در صورتی که میزان قابل توجهی میلگرد را در انبار کارگاه دپو نموده‌اید بهتر است از بندیل میلگرد جهت اطمینان استفاده نمایید.

حمل و نقل اصولی میلگردها

در زمانی که قرار است میلگردها برای برش، خمش و استفاده در محیط کارگاه جابجا می‌شوند باید این جابجایی به درستی انجام گیرد. کشیدن میلگرد روی زمین، برای مسیر طولانی به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. در صورتی که پروژه در سطح بزرگ انجام می‌گیرد باید از ابزار مناسب جهت جابجایی کمک گرفته شود.

ویژگی مهم انبار کارگاه جهت نگهداری از میلگرد

اصولاً در پروژه‌های کوچک ساختمان‌سازی، به ندرت پیش می‌آید که مقاطع فولادی برای مدت طولانی در محیط پروژه نگهداری شوند. چرا که کارفرما اصولاً خرید خود را از ابعاد کوچک انجام داده و بلافاصله از مقاطع استفاده می‌کنند. اما در پروژه‌های بزرگ ساختمان‌سازی و عمرانی، رویه به این سادگی نیست.

این کارگاه‌ها باید انباری متناسب با نیاز پروژه داشته باشند و یا برای نگهداری مقاطع فولادی از یک انبار دیگر استفاده نمایند. از جمله شرایط انباری که در جهت نگهداری از میلگرد در کارگاه در نظر می‌گیرید باید به موارد زیر اشاره نماییم:

  1. انبار باید دارای تهویه مناسب باشد به شکلی که رطوبت موجود در هوا را تخلیه نماید.
  2. باید فاصله بین میلگردها تا سطح زمین رعایت شود.
  3. تمامی میلگردها بر اساس ابعاد، قطر و نوع به صورت مجزا نگهداری شده و همگی برچسب داشته باشند.
  4. تجهیزات مناسب جهت جابجایی میلگردها تدارک دیده شده باشد.
  5. بین انواع میلگرد فاصله مناسب وجود داشته باشد و انبار مرتب باشد.
  6. زمین انبار از هر گونه رطوبت، گل و لای و … تمیز باشد.

همان‌طور که متوجه شدید داشتن یک انبار حرفه‌ای برای پروژه‌های ساختمان‌سازی هزینه‌ساز است و از آنجایی که میلگردهایی که کیفیت و خاصیت خود را از دست داده باشند، دیگر نمی‌توانند استحکام بنا را تضمین کنند؛ برون‌سپاری انبارداری مقاطع فولادی به انباری همچون پیشرو صنعت، امری عقلانی و منطقی به نظر می‌رسد.

کلام آخر

ما در این مقاله به بررسی نکات مهم در نگهداری از میلگرد در کارگاه پرداختیم. با توجه به حساس بودن میلگرد نسبت به عوامل محیطی، نگهداری اصولی از آن از دو جهت مهم است. اول قیمت بالای مقاطع فولادی از جمله قیمت میلگرد ۱۶ که لزوم نگهداری اصولی از آن‌ها را افزایش می‌دهد.

در ثانی میلگرد بار زیادی از استحکام ساختمان را به دوش می‌کشد و میلگردهایی که به درستی نگهداری نمی‌شوند، نمی‌توانند به مسئولیت خود عمل کنند. در انتها لازم می‌دانیم که با معرفی انبار پیشرو صنعت به عنوان یکی از بزرگترین انبارها در شورآباد که با متدهای روز دنیا مدیریت می‌شود، فرایند انبارداری شما را تسهیل نماییم.

Leave a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*
*