ساخت سوله به عنوان یکی از انواع سازه‌های ساختمانی در پروژه‌های عمرانی، ساختمان‌سازی، نظامی، ورزشی و… کاربرد دارد. همانطور که می‌دانید سوله فضایی مسقف، با مساحت وسیع و ارتفاع بلند است و همین ویژگی‌ها باعث شده تا کاربردهای گسترده‌ای در موارد گوناگون داشته باشد.

در بعضی بخش‌ها سوله مکانی برای انجام پروژه‌ها است و در دیگر موارد به عنوان انبار مورد استفاده قرار می‌گیرد. گرچه شاید در نگاه اول ساختن سوله بسیار ساده به نظر برسد، اما اگر بخواهیم به صورت تخصصی به این کار نگاه کنیم به هیچ عنوان ساده نیست.

از آنجا که سوله باید مکانی امن و مستحکم باشد و در برابر عوامل محیطی مقاومت بالایی داشته باشد. لازم به ذکر است که مجموعه انبار پیشرو صنعت علاوه‌بر ارائه سوله‌ای پیشرفته جهت انبار مقاطع فولادی این آمادگی را دارد که در طراحی، ساخت و نصب سوله از صفر تا صد در کنار شما حضور داشته باشد. از جمله مراحلی که در این مجموعه برای ساخت این سازه استفاده می‌شود، می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

ارائه مشاوره دقیق در جهت ساخت سوله کاربردی

سوله‌ها با کاربری‌های مختلف ساخته می‌شوند. بدیهی است که سوله مورد نیاز جهت نگهداری از هواپیما با سوله‌هایی که برای انبار استفاده می‌شود از نظر ساختاری کاملاً متفاوت طراحی شوند.

در این جلسه نیاز شما به سوله و هدفتان از ساخت سوله بررسی خواهد شد. در ادامه نگاهی به شرایط و موقعیت جغرافیایی محل مورد نظر شما جهت ساختن سوله می‌اندازیم. این بررسی نحوه و ساخت شکل ظاهری سوله را مشخص می کند.

آب و هوا و شرایط محیطی موقعیتی که سوله در آن طراحی می‌شود نیز در نحوه و شکل ساختاری آن تأثیر خواهد داشت. پس می‌توان گفت اولین و شاید مهم‌ ترین مرحله ساختن سوله، برگزاری جلسه مشاوره بین سفارش‌دهنده و مهندسی سازه است.

انتخاب نوع سوله با توجه به کاربری

اصولاً سوله‌ها با کمک مقاطع فولادی زنگ نزن ساخته می‌شوند؛ اما نوع و شکل ظاهری سوله‌ها نیز با توجه به کاربری آن ها تعیین خواهد شد. از جمله سوله‌هایی که در ایران به وفور دیده می‌شوند به موارد زیر باید اشاره داشت:

سوله‌های سنگین

این مدل سوله که به سوله‌های سنتی نیز معروفند به کمک مقاطع فولادی سنگین همچون تیرآهن ساخته می‌شوند. البته سوله سنگین هم وزن زیادی دارد و هم از نظر هزینه گران تمام می‌شود. این سوله‌ها به تعداد زیاد در ایران وجود دارند؛ چرا که مقاومت بالایی دارند و از این رو برای نگهداری از تجهیزات سنگین از آن ها استفاده می‌شود.

سوله‌های سبک

همانطور که گفته شد، هزینه بالای ساخت سوله سنگین و وزن بالای آن موجب شده تا در برخی مصارف از مقاطع فولادی سبک‌تر استفاده شود. جایگزین کردن پروفیل‌های سبک با تیرآهن وزن سازه را تا مقدار قابل توجهی کاهش می‌دهد.

جالب اینجاست که پروفیل‌های صنعتی از نظر مقاومت در برابر تیرآهن هیچ کمبودی ندارند و از طرفی با وزن کمتر و قابلیت شکل‌پذیری بهتر امکان ساختن سوله در اشکال و کاربری‌های مختلف را نیز فراهم آورده‌اند.

این سوله‌ها به قدری طول عمر بالایی دارند که به اصطلاح به آن ها سوله‌های مادام‌العمر نیز گفته می‌شود. اما بخش مهم‌تر موضوع اختلاف قیمت قوطی آهن با تیرآهن است که قیمت تمام شده پروژه را به شکل قابل توجهی کاهش خواهد داد.

طراحی اولیه بنای سوله

بعد از اینکه نسبت به ساخت نوع سوله به تفاهم رسیدید، نوبت به طراحی اولیه سوله توسط نرم‌افزارهای طراحی است. در این مرحله با توجه به نوع سوله، کاربری و ابعاد آن طراحی یک نمونه سوله توسط مهندسین انجام می‌شود. بد نیست بدانید که سوله‌ها از نظر شکل ظاهری به مدل‌های زیر تقسیم می‌شوند:

  • سوله تک دهانه به صورت ۸
  • سوله دو دهانه به صورت ۸۸
  • چنددهانه (با ستون مشترک به صورت ۸۸۸ یا ۸۸۸۸)
  • سوله قوسی
  • سوله چند ضلعی

هر کدام از این مدل‌ها کاربری خاصی دارند و مهندسان با توجه به مسائل فنی و مهندسی، بهترین مدل را انتخاب می‌کنند.

طی کردن مراحل اداری و قانونی کار

مطلب دیگری که در جلسات حضوری مورد بررسی قرار می‌گیرد، نحوه دریافت مجوز ساخت سوله و اقدامات قانونی است که باید توسط سفارش‌دهنده انجام گیرد. این فرایند کاملاً اداری باید طی شود تا مجوز ساخت سوله دریافت و اقدامات اولیه انجام گیرد.

تهیه مواد اولیه جهت ساخت سوله

پس از اینکه مراحل اداری طی شد و شما توانستید مجوزهای لازم را جهت ساخت سوله دریافت کنید، باید متریال اولیه جهت ساختن سوله را نیز تهیه نمایید. از جمله مقاطعی که جهت ساختن سوله نیاز خواهد بود به موارد زیر می‌توان اشاره داشت:

  • پروفیل صنعتی
  • ورق گالوانیزه
  • آلوزینک
  • آلومینیوم همراه با عایق پشم شیشه
  • ساندویچ پنل‌های سقفی و دیواری
  • آجر و سیمان
  • در و پنجره

در تهیه تمامی مقاطع فولادی، توجه به نوسانات قیمت ارز و قیمت آهن در بازار ایران را نباید فراموش کنید. شاید شما هم قیمت ورق سیاه امروز را با روزهای دیگر مقایسه نموده و اختلاف قیمت را احساس کرده باشید. نوسانات بازار ارز، تغییر در مقدار عرضه و تقاضا، شرایط روز بازار آهن و … تماما در این اختلاف قیمت روزانه تاثیر می‌گذارد.

خاک‌برداری و آغاز مراحل ساخت

قبل از خاک‌برداری، زمین در نظر گرفته شده برای ساخت سوله مورد بررسی قرار می‌گیرد. در صورتی که سوله برای نگهداری از تجهیزات سنگین طراحی شود باید محیط مناسب بوده و زمین نیز از قبل برای این کار آماده شود. عملیات خاک‌برداری از جمله مراحل اولیه انجام فرایند ساختن سوله است.

در این مرحله مهندسان با توجه به دانشی که در زمینه ساختن سوله دارند، در ابعاد و عمق مناسب خاکریزی را انجام خواهند داد. خاک‌برداری به شکلی زمین را تراز کرده و با توجه به آزمایشاتی که روی خاک انجام می‌شود شرایط را برای اجرای فونداسیون آماده می‌کند.

اجرای فونداسیون سوله

در ادامه با توجه به نوع سوله، ویژگی‌های زمین، وزن سوله، کاربری سوله و … شرایط برای ساخت فونداسیون فراهم می‌شود. فونداسیون بندی استحکام زمین را برای تحمل سوله افزایش می‌دهد.

نصب سوله در محل

اصولاً سوله در کارخانه ساخته شده و در محل مورد نظر نصب خواهد شد. ساخت سوله در کارخانه همزمان با خاک‌برداری و آزمایش خاک و ریختن فونداسیون آغاز می‌شود. بعد از آماده شدن فونداسیون، سوله برای نصب به محل منتقل می‌گردد.

بعد از انتقال چهارچوب اصلی، حال نوبت به نصب بادبندها، پرلین‌ها و قطعات جانبی روی چهارچوب سوله است. در انتها با دیوارکشی و نصب ورق‌های سقف، نمای اصلی سوله آماده خواهد شد. در انتها با نصب در و پنجره کار ساختن سوله به اتمام می‌رسد.

نصب تأسیسات سوله

در مراحل تکمیلی ساخت سوله، تاسیسات نصب و سازه مجهز می‌گردد تا آماده بهره‌برداری شود. این تأسیسات در سوله‌های مختلف متفاوت است اما به صورت کلی باید برق، گاز و آب سوله متصل شود.

حال بسته به کاربری سوله ممکن است سیستم گرمایشی و سرمایشی، تهویه در تعداد مشخص، جرثقیل، موتورخانه، ژنراتور، یو‌پی‌اس، ‌استبلایز، کابل‌کشی، پریزها و کلیدها، لوله‌کشی‌های آب و مواد، سیستم اطفای حریق، دوربین‌های مدار بسته، اتاق کنترل، کنترل تردد، برقراری اینترنت، کابل کشی شبکه و … نیز در سوله نصب خواهد شد.

در سوله‌هایی که به عنوان انبار استفاده می‌شود استفاده از پالت‌ها در انواع مختلف نیز الزامی است؛ چرا که بسته به نوع محصولی که قرار است انبار شود باید هم از فضای عمودی و هم افقی انبار بیشترین استفاده را نمود.

بهره‌برداری از سوله

در انتهای کار، سوله بهره‌برداری شده و تجهیزات به آن منتقل می‌شوند. این مرحله آخرین مرحله ساخت سوله است که انبار پیشرو صنعت شما را در آن همراهی خواهد کرد.

کلام آخر

ما در این مقاله به بررسی صفر تا صد ساخت سوله پرداختیم. انواع سوله هم از نظر شکل ظاهری و هم از نظر متریال به کار رفته در ساخت بررسی نمودیم. انبار پیشرو صنعت یکی از پیشرفته‌ترین انبارهای تهران واقع در شورآباد، نه تنها شرایط دپوی انواع مقاطع فولادی را فراهم آورده است بلکه انجام تمامی مراحل ساختن سوله را با خیال راحت متخصصین با تجربه بسپارید.

این مجموعه صفر تا صد ساختن این سازه را بر عهده گرفته و آن را مطابق با شرایط شما و استانداردهای روز دنیا به مرحله بهره‌برداری می‌رساند. در ادامه همچنین می‌توانید از خدمات فروش پالت فلزی، برش مقاطع و … این مجموعه نیز استفاده نمایید.

سوالات متداول

پیش از شروع به ساخت سوله چه باید کرد؟

در جلسه‌ای میان سوله ساز و سفارش دهنده موازدی همچون نیازها، طراحی، محل نصب، فرایندهای اداری برای دریافت مجوز و …. بررسی می‌گردد.

از نظر ساخت، انواع سوله کدامند؟

سوله‌ها براساس وزن و مصالح ساخت اولیه در دو نوع سبک و سنگین ساخته می‌شوند و هر کدام کاربرد متفاوتی دارند.

انواع مدل‌های سوله به چه صورت است؟

سوله تک دهانه، دودهانه، چند دهانه، قوسی و چند ضلعی شکل‌های متفاوتی از انواع سوله هستند.

Leave a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*
*